V listopadu a prosinci 2024 naši výživáři provedli celkem 140 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, rozložení je vidět v tabulce.
Pokuta byla uložena 25x ve výši 90 tisíc Kč, v 7 případech byly drobnější závady řešeny domluvou. Ve dvou nejzávažnějších případech bylo nařízeno provedení sanitárního úklidu a jednou byla činnost pozastavena až do doby odstranění závad.
Pokud jde o preventivní hygienický dozor, vyjadřovali se výživáři k 27 projektovým dokumentacím a do provozu uváděli 26 staveb potravinářských podniků, např. prodejny, kavárny, různá občerstvení, masnou výrobu, moštárnu nebo třeba pražírnu kávy…
S čím se v terénu setkali:
Opakovaně nedostatky v úklidu a průběžné údržbě.
Tady je opět krásně vidět, kam dosáhne hadr nebo mop…Toto je opravdu hodně zanedbaný stav, když už se plíseň takto rozroste…Častý jev v zimě, kdy je špatné vytápění a větrání. Voda kondenzuje na oknech a plíseň bují.Na digestořích je dobře vidět, kdo se průběžně stará nebo nestará o úklid…Takto nechutně dokáže tuk stékat z digestoří…Všudepřítomný tuk…
Častý je i nepořádek v šatnách personálu a v úklidových komorách.
Každý pracovník v potravinářském podniku musí mít pro sebe zdvojenou šatní skříňku na oddělené ukládání pracovního a civilního oděvu.Obuv se samosébně ukládá do skříněk. a prostory šatny se musí průběžně uklízet a sanitovat, to ale musí jejich uspořádání umožňovat.V úklidové místnosti musí býtvýlevka s přívodem studené a teplé vody. Nikoliv mísa záchodová. A musí být možnost tady umývat podlahu i zařizovací předměty.Pomůcky na úklid musí být čisté a musí být uloženy v čistém prostředí.
Velice zážné je nedodržování skladovacích podmínek potravin, rozpracovaných pokrmů a hotových pokrmů.
V lednicích je nutné skladovat potraviny, rozpracované či hotové pokrmy ve vhodných gastronádobách, zakryté proti možné kontaminaci z prostředí, označené a v perfektním stavu.V lednicích je nutné skladovat potraviny, rozpracované či hotové pokrmy ve vhodných gastronádobách, zakryté proti možné kontaminaci z prostředí, označené a v perfektním stavu.Libo-li slaninku do burgeru?
Ale někdy potkávámeme i pěkné provozovny.
Pěkná prodejnička v domově pro seniory v Heřmanově Městci.
Jindy nás zase potěší vzorný štamgast.
Zpracoval: Odbor HV a PBU dne 7. 1. 2025
Foto KHS
Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.